четвер, 14 березня 2024 р.

ПРОБЛЕМА ТУБЕРКУЛЬОЗУ ПІД ЧАС ВІЙНИ

 

24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. За даними ВООЗ, щороку в світі на ТБ хворіють майже 10 мільйонів людей і 2 мільйони помирає, третина населення – інфікована мікобактерією туберкульозу. 

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією (лат. Mycobacterium tuberculosis). Туберкульоз вражає переважно легені, але можливе також ураження всіх інших органів людини.

У той час, як загальні показники захворюваності на туберкульоз в усьому світі поступово знижуються, в деяких країнах вони продовжують рости. Наша країна – одна зі світових країн-лідерів по туберкульозу, зокрема з множинною лікарською стійкістю, яка не піддається лікуванню деякими найбільш ефективними протитуберкульозними препаратами. 

Туберкульоз і війна

Найважливішим інструментом протидії поширенню туберкульозу у воєнний час, на фоні коронавірусної інфекції, залишається інформаційна робота. Адже більшість населення України досі не усвідомлює ризиків інфікування. Саме тому, тема цьогорічного Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз – «Так! Ми можемо покінчити з туберкульозом».

У регіонах, охоплених активними бойовими діями, люди страждають від дефіциту харчових продуктів, хронічного стресу, не мають доступу до базових медичних послуг. Під час боїв, мешканці населених пунктів вимушені були перебувати в укриттях, значна кількість яких була переповнена. Виїзд з районів бойових дій, зокрема на початку вторгнення, був пов’язаний з перебуванням  людей всередині будівель вокзалів, автобусів, потягів та тимчасових притулків, які також були переповнені і погано вентилювалися. Значна кількість пацієнтів з туберкульозом не мала змоги продовжити лікування через труднощі у відвідуванні лікувального закладу, зміну місця перебування або обмеженнями у роботі протитуберкульозної служби. Перерва лікування у цих пацієнтів призвела  до прогресування захворювання і відновлення їхньої контагіозності (заразності). Всі ці умови, в яких перебували наші громадяни, нажаль, призвели до підвищення показників туберкульозу.

Центр громадського здоров’я вважає, що фактична поширеність туберкульозу в Україні вже зараз перевищує 0,5% населення України, та, як демонструють дані епідеміологічного спостереження після І і ІІ світових війн, зростатиме у найближчі роки. Тому, у зв’язку з таким можливим розвитком подій,  пропонується впродовж двох років запровадити в Україні систематичний скринінг загального населення на туберкульоз, а саме:

  • проводити скринінгове рентгенологічне обстеження всіх осіб старше 15 років не рідше одного разу на рік;
  • проводити скринінг стосовно симптомів, що можуть свідчити про туберкульоз, серед дітей та дорослих, які звертаються по медичну допомогу до лікувальних закладів усіх рівнів, незалежно від причини звернення згідно зі скринінговою анкетою, затвердженою галузевими стандартами охорони здоров’я при туберкульозі;
  • організувати обов’язкове обстеження на туберкульоз в закладах охорони здоров’я громадян з числа ВПО, які стають на облік або отримують допомогу в установах соціального захисту населення;
  • впровадити самоскринінг за анонімною онлайн-анкетою з поширенням інформації щодо даної анкети в соціальних мережах.

Контакти фтизіопульмонологічних центрів в Україні

Навіть під час війни люди, які мають туберкульоз, можуть отримати безоплатну медичну допомогу в будь-якому закладі охорони здоров’я, який продовжує працювати. Пацієнти, які не виділяють мікобактерії туберкульозу, можуть спостерігатись та перебувати під контролем лікаря первинної допомоги амбулаторно, за місцем перебування.

Оскільки через війну багато українців змушені були змінити місце проживання, а відповідно отримання медичної допомоги, Центр громадського здоров’я зібрав контакти фтизіопульмонологічних центрів в Україні (відповідно до областей розташування), за якими можна проконсультуватися з приводу лікування туберкульозу ВПО:https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/tuberkuloz/dlya-pacientiv-z-tuberkulozom/protituberkulozni-zakladi 

Увага! Під час воєнного стану пацієнти з туберкульозом можуть отримати лікування в будь-якому куточку країни, в який вони евакуювалися з небезпечних регіонів, а якщо будь-хто підозрює в себе симптоми туберкульозу – може отримати консультацію в найближчому протитуберкульозному закладі.


Перелік осіб, віднесених до груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз:

  • ВІЛ-інфіковані особи.
  • Особи, які контактують з хворими на туберкульоз (сімейні чи професійні контакти).
  • Особи із захворюваннями, що призводять до послаблення імунітету.
  • Курці, особи, що зловживають алкоголем чи вживають наркотики.
  • Іммігранти та біженці з регіонів з високою захворюваністю на туберкульоз.
  • Особи, що перебувають за межею бідності, безробітні.
  • Особи без визначеного місця проживання.
  • Пацієнти психіатричних закладів.
  • Затримані та особи, які перебувають під вартою при відправленні їх до ізоляторів тимчасового тримання, особи, які утримуються або звільнились з установ виконання покарань, а також особи, щодо яких встановлено адміністративний нагляд.
  • Працівники пенітенціарних установ, психіатричних закладів та працівники закладів охорони здоров’я, які мають часті контакти з хворими на туберкульоз особами, проводять відповідні дослідження та аналізи.

Чи можна вилікувати туберкульоз?

На сьогоднішній день туберкульоз є виліковною хворобою. Завдяки реформі системи охорони здоров’я України, лікування пацієнтів з туберкульозом відбувається з фокусом на пацієнто-орієнтовану модель: пацієнт може отримувати медичну допомогу не тільки в стаціонарі, а й амбулаторно чи  під наглядом сімейного лікаря.

Проведення діагностики, постановка діагнозу «туберкульоз» відбувається в межах пакета медичних послуг «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування, реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах» у медзакладі, що уклав договір з НСЗУ за відповідним напрямом та має в штаті лікаря-фтизіатра. Підставою до надання послуги є направлення лікаря ПМД або лікуючого лікаря, також можливе самозвернення.

Якщо ви не маєте можливості зв’язатися зі своїм сімейним лікарем (втрачений контакт чи змінене місце перебування), можна звернутися до будь-якого лікаря первинної медичної допомоги, укладати нову декларацію не потрібно. Адресу найближчого закладу можна дізнатись за телефоном контакт-центру НСЗУ – 16-77.

Безкоштовна консультація з питань туберкульозу

Задля зменшення негативних наслідків епідемій ВІЛ/СНІД та туберкульозу, покращення якості життя людей, хворих на туберкульоз та їх родичів/близьких, в Україні працює безкоштовна, цілодобова Гаряча лінія з питань туберкульозу та ВІЛ/СНІД.

Зателефонувавши за номером 0-800-50-30-80 з 08:00 по 18:00 (з питань туберкульозу) або за номером 0-800-500-451 – цілодобово (з питань ВІЛ/СНІД) можна отримати консультацію провідних фахівців та консультантів «рівний-рівному», а саме:

  • лікарів-фтизіатрів
  • лікарів-інфекціоністів для дорослих та дітей
  • юриста
  • психологів
  • ЧСЧ-консультантів (чоловіки, які мають секс з чоловіками)
  • фахівець по роботі з труднощами доступу до медико-соціальних послуг

Джерело: https://www.prostir.ua/?news=problema-tuberkulozu-pid-chas-vijny-scho-potribno-znaty-ta-kudy-zvertatysya-za-dopomohoyu 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ПРОБЛЕМА ТУБЕРКУЛЬОЗУ ПІД ЧАС ВІЙНИ

  24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. За даними ВООЗ, щороку в світі на ТБ хворіють майже 10 мільйонів людей ...